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1. ISSUE 1  

Whether the approach of the Plan to design and space standards is justified, 

effective and consistent with national policy. 

Question 2: In terms of Policy HC12: 

b. Is there justification for the use of the Nationally Described Space Standard 

in Policy HC12 in terms of need and viability? 

1.1 No, the Written Ministerial Statement issued on 25th March 2015 is clear that the 

standards are optional, and compliance cannot be required outside of a 

relevant current Local Plan policy. It states: 

“The optional new national technical standards should only be required 

through any new Local Plan policies if they address a clearly evidenced 

need, and where their impact on viability has been considered, in 

accordance with the National Planning Policy Framework and Planning 

Guidance.” 

1.2 The reference to the NPPF relates to para. 135 which states planning policies 

should: 

“create places that are safe, inclusive and accessible and which 

promote health and well-being, with a high standard of amenity for 

existing and future users.” 

1.3 Footnote 52 makes it clear that use of the Government’s optional technical 

standards should be used where this would address an identified need for such 

properties and the need for an internal space standard can be justified. 

1.4 The Guidance is therefore clear that the application of the NDSS requires a Local 

Plan policy which has been fully evidenced, including identification of need and 

the consideration of any impact on viability. 

1.5 No such evidence has been provided by SSDC. The SHMA 2021 and 2022 Update 

provides limited commentary in respect of NDSS. The SHMA 2024 provides no 

further evidence. The focus of this commentary, contained within the Accessible 

and Adaptable Housing section on page 84 of the 2022 Update relates to M4(2) 

and M4(3) standards and provides no justification for the requirement of NDSS 

on all new dwellings. It appears to imply that the NDSS is a national standard 

that should automatically apply. As set out above, this is incorrect. It also 

highlights that any requirements should be assessed to determine whether they 
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are viable and should not impose any further requirements beyond building 

regs. 

d. Is Policy HC12 sufficiently flexible with regards space standards and 

distances between dwellings? 

1.6 In light of the Council’s proposed requirement for bungalows to be delivered on 

site (an expectation of a minimum of 10% provision across all tenures) flexibility 

should be provided on garden sizes or to allow the provision of 

communal/shared gardens to ensure efficient use of land and to reflect any 

desire from the market for low-maintenance external amenity areas. This 

approach would also align to identified distance between dwelling standards 

which identifies a reduced distance between principal facing windows at ground 

floor level, where intervening boundary treatments would interrupt views. 

e.  Overall, is Policy HC12 effective, justified and consistent with national policy? 

1.7 No, as there is a lack of justification for the requirement of all homes to meet 

NDSS.  

f. Are any modifications necessary in the interests of soundness? 

1.8 Reference to NDSS should be deleted. 

Question 3: In terms of Policy HC13: 

c. In terms of the policy requirements as they relate to electric vehicle 

charging facilities, do they simply repeat Building Regulations, and if so, is 

it necessary? If not, what does the policy add, over and above current 

Building Regulations? 

1.9 The requirements for electric vehicle charging facilities are superfluous and are 

now covered by building regulations. 

d. Are any modifications necessary in the interests of soundness? 

1.10 Whilst not a soundness issue, the reference to electric vehicle parking standards 

should be removed to avoid duplication of current Building Regulations. 
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